wtorek, 19 marca 2013

Pasqualini ai canditi – włoskie ciasteczka z bakaliami

Ciasteczka z bakaliami robiłam już kilka razy i za każdy razem wybieram inny zestaw bakalii. Teraz zdecydowałam się na połączenie suszonych moreli, rodzynek i orzechów włoskich.

W tych włoskich ciastkach zakochała się przede wszystkim moja mama. Ponieważ nadarzyła się okazja przekazania jej tych smakołyków poprzez mojego męża, czym prędzej upiekłam kilka i mam nadzieję, że niespodzianka się uda :)

Widywałam ten przepis na różnych blogach, m.in. TU i TU jednak wszędzie podawane są duże ilości składników. U mnie będą to porcje na 20 ciasteczek, czyli jedną blaszkę.

Włoskie ciasteczka z bakaliami
 Składniki:
  • 250 g mąki pszenne
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 140-200 g bakalii np. migdały, słonecznik, figi, żurawina (u mnie rodzynki, morele i orzechy włoskie)
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Bakalie posiekać nożem (nie wszystkie bakalie trzeba kroić, u mnie rodzynki wrzuciłam całe, ponieważ były małe,  a pokroiłam drobniej morele i orzechy).

Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać (jeżeli zapomnimy wcześniej wyjąć z masło lodówki, można wstawić je do piekarnika nastawiając temperaturę 40 stopni, wtedy masło bardzo szybko zmięknie). Następnie dorzucić cukier puder, jajko i aromat waniliowy oraz bakalie.  Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę.

Po schłodzeniu z ciasta uformować wałek (ciasto można uformować wcześniej i w formie wałka włożyć do lodówki) i pokroić na ok. 2 centymetrowe kawałki. Każdy placuszek formować palcami na kształtne ciasteczko i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Włoskie ciasteczka z bakaliami
Włoskie ciasteczka z bakaliami
Włoskie ciasteczka z bakaliami

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja podobnie, nie ma to jak ciasta własnej roboty. Tym bardziej, że są o wiele zdrowsze niż te kupcze. Kolejnym razem wypróbuję ten przepis ;) Dzięki.

      Usuń
    2. Zdrowsze i smaczniejsze :) Zachęcam serdecznie do wypróbowania, na pewno nie pożałujesz!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj