Ciasteczka z
bakaliami robiłam już kilka razy i za każdy razem wybieram inny zestaw bakalii.
Teraz zdecydowałam się na połączenie suszonych moreli, rodzynek i orzechów
włoskich.
W tych włoskich
ciastkach zakochała się przede wszystkim moja mama. Ponieważ nadarzyła się
okazja przekazania jej tych smakołyków poprzez mojego męża, czym prędzej
upiekłam kilka i mam nadzieję, że niespodzianka się uda :)
Widywałam ten
przepis na różnych blogach, m.in. TU i TU jednak wszędzie
podawane są duże ilości składników. U mnie będą to porcje na 20 ciasteczek,
czyli jedną blaszkę.
Składniki:
Włoskie ciasteczka z bakaliami |
- 250 g mąki pszenne
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 140-200 g bakalii np. migdały, słonecznik, figi, żurawina (u mnie rodzynki, morele i orzechy włoskie)
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Bakalie posiekać
nożem (nie wszystkie bakalie trzeba kroić, u mnie rodzynki wrzuciłam całe,
ponieważ były małe, a pokroiłam drobniej
morele i orzechy).
Mąkę przesiać do
miski, dodać masło i posiekać (jeżeli zapomnimy wcześniej wyjąć z masło
lodówki, można wstawić je do piekarnika nastawiając temperaturę 40 stopni,
wtedy masło bardzo szybko zmięknie). Następnie dorzucić cukier puder, jajko i
aromat waniliowy oraz bakalie. Zagnieść
ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę.
Po schłodzeniu z
ciasta uformować wałek (ciasto można uformować wcześniej i w formie wałka
włożyć do lodówki) i pokroić na ok. 2 centymetrowe kawałki. Każdy placuszek
formować palcami na kształtne ciasteczko i układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Włoskie ciasteczka z bakaliami |
Włoskie ciasteczka z bakaliami |
Włoskie ciasteczka z bakaliami |
Uwielbiam domowe ciasteczka! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńJa podobnie, nie ma to jak ciasta własnej roboty. Tym bardziej, że są o wiele zdrowsze niż te kupcze. Kolejnym razem wypróbuję ten przepis ;) Dzięki.
UsuńZdrowsze i smaczniejsze :) Zachęcam serdecznie do wypróbowania, na pewno nie pożałujesz!
Usuń