Powiem Wam, że to
wcale nie jest taki głupi pomysł, żeby zamiast robić jeden wielki sernik z
całego kilograma sera, upiec dwa mniejsze, za to o trochę innym smaku. Oczywiście,
jeżeli jednak zależy nam na większej ilości ciasta np. z powodu spodziewanych
gości, podane przeze mnie proporcje wystarczy podwoić.
Nie koniecznie
musicie zwracać uwagę na moje próby udekorowania wierzchu ciasta – cóż wyszło
jak widać, a widać, że nie wyszło wcale, ale co tam :P Było smacznie, a to
najważniejsze.
Sernik z rodzynkami |
Spód:
- 20 gad ciasteczek digestive
- 15 dag masła
Ciasto:
- 0,5 kg sera na sernik
- ¾ szklanki cukru
- łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej ( lub 2-3 łyżki w zależności od konsystencji sera)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 g cukru waniliowego (czyli pół opakowania)
- 2 żółtka
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Ciasteczka digestive
pokruszyć na pył. Masło rozpuścić, dodać do ciasteczek i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy wylepić ciasteczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 8 minut.
Mąkę przesiać do
miski, wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia oraz serem. Mikserem
utrzeć żółtka z cukrem i cukrem
waniliowym. Następnie dodać masę serową i dalej ucierać. Na koniec dodać
rodzynki, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do
170 stopni przez około godzinę.
Sernik z rodzynkami |
Sernik z rodzynkami |
bajeczny ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie, kocham serniki i zgadzam się, że lepiej zrobić dwa mniejsze o różnych smakach :)
OdpowiedzUsuńA dekoracja jest urocza, o :)