niedziela, 1 września 2013

Babeczki z cukinią i borówkami amerykańskimi

Ciekawym pomysłem na muffinki, który znalazłam u Agaty już w zeszłym roku, jest dodanie startej na tarce o drobnych oczkach cukinii. Podobnie jak przypadku marchewki i ciasta marchewkowego, samo warzywo nie jest wyraźnie wyczuwalne i nie dominuje, za to nadaje niezwykłej wilgotności. Do tego borówki i zrumienione płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią. Czego chcieć więcej?

Babeczki z cukinią i borówkami amerykańskimi

Czasem lubię przepisy, takie jak ten, które przewidują niewielkie ilości wszystkich składników. Nie zawsze musimy piec duże ilości babeczek jak na przyjęcie,  czasem mamy ochotę na coś słodkiego, tak na jedno popołudnie, tylko dla nas i drugiej połówki. Te babeczki to dobry pomysł również jako przekąska do pracy :)

Babeczki z cukinią i borówkami amerykańskimi
Źródło przepisu: eksperymentalnie.com


Składniki na 6-7 babeczek:
  • 170 g maki pszennej (1 szklanka)
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju lub oliwy
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki startej cukinii*
  • borówki amerykańskie (lub jagody)
  • płatki migdałowe

*0,5 szklanki to mniej więcej połowa średniej cukinii, należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Mleko, olej, brązowy cukier i jajko zmiksować. Dodać startą cukinię, suche składniki i całość wymieszać, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać (albo nakładać porcję ciasta i wciskać owoce do każdej muffinki).

Formę na babeczki wyłożyć papilotkami (ja użyłam sylikonowej formy) i nakładać porcje ciasta oraz owoców. Muffinki posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
 
Babeczki z cukinią i borówkami amerykańskimi

6 komentarzy:

  1. Chyba coś pomieszałam z komentarzami i przez przypadek usunęłam Twój spod mojego wpisu ze skubańcem ze śliwkami, przepraszam. :(

    A babeczki super. Warzywa w ciastach to dobry i zdrowy dodatek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki bardzo kuszące. Chętnie dodaję warzywa do słodkich wypieków i sprawdzają się wyśmienicie.

    Pozdrawiam serdecznie,

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, warzywa dobrze się komponują :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pięknie się prezentują :)
    dziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Milo mi było wziąć udział w akcji :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj