niedziela, 30 czerwca 2013

Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim to chyba najbardziej klasyczne danie ze szparagami. Przygotowanie sosu holenderskiego wydawało by się proste, jednak jak się sama przekonałam wcale takie nie jest. Moja pierwsza próba przygotowania sosu holenderskiego okazała się klęską, ponieważ żółtka dodałam do masła, które już zaczęło się rozpuszczać, przez co sos się zważył. Dlatego bardzo ważne jest, aby tak nie robić!!! 

Następnym razem sos zrobiłam w ten sposób, że w rondelku umieściłam masło i żółtka i cały czas mieszając podgrzewałam na najmniejszym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Potem zdjęłam z ognia i dodałam sok z cytryny oraz sól. W smaku sos wyszedł nie najgorszy, jednak jego konsystencja powinna być bardziej gęsta. Dopiero później wyczytałam w internecie, że sos holenderski powinno się przygotowywać bardzo podobnie do majonezu, czyli najpierw ubić żółtka z sokiem z cytryny i solą, a potem cały czas ubijając bardzo powoli dodawać gorące masło. 

Szparagi z sosem holenderskim
Szparagi z sosem holenderskim





Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów


Sos holenderski:

  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • 100 g masła




Przygotowanie:

Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cały czas ubijając powoli dodawać stopione i gorące masło. (podobnie jak przy dodawaniu oleju w czasie robienia majonezu). Sos powinien być aksamitny, gęsty i lekko kwaskowaty. 

Rada: sos holenderski nie lubi odgrzewania, dlatego trzeba go przygotować tuż przed podaniem dania i w takiej ilości, aby nie pozostał „na później”. 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe części łodyg i włożyć pionowo do wrzącej lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody i gotować 3 minuty. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. 

Szparagi z sosem holenderskim

3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj