Śniadanie,
przekąska, czy kolacja? O każdej porze dnia taka kanapka jest pożądana,
przynajmniej u mnie :)
Kanapka ta powstała głównie dlatego, że kupiłam niezwykle świeże kajzerki,
jeszcze ciepłe i choć właśnie zabrałam się za przygotowywanie sałatki, to
zapach bułeczek tak mnie kusił, że nie mogłam się oprzeć. Do rukoli i sera
doskonale pasowałby pomidor, ale chciałam zrobić mniej standardowy zestaw
dlatego użyłam rzodkiewki.
Smaki w kanapce doskonale się uzupełniają, fantastycznie aromatyczna kajzerka, delikatna rukola, przyjemnie szczypiąca w język rzodkiewka i ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach. Świeżo zmielony kolorowy pieprz nadaje kanapce cudowny smak i aromat, a całość wieńczy oczywiście słodkawy sos balsamiczny. Dlaczego to takie oczywiste? Ponieważ od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego sosu, dodaję go prawie wszędzie: do deserów z owocami, do lodów, do kanapek, do sałatek… Totalnie go uwielbiam!
Kolorowa kanapka |
Smaki w kanapce doskonale się uzupełniają, fantastycznie aromatyczna kajzerka, delikatna rukola, przyjemnie szczypiąca w język rzodkiewka i ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach. Świeżo zmielony kolorowy pieprz nadaje kanapce cudowny smak i aromat, a całość wieńczy oczywiście słodkawy sos balsamiczny. Dlaczego to takie oczywiste? Ponieważ od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego sosu, dodaję go prawie wszędzie: do deserów z owocami, do lodów, do kanapek, do sałatek… Totalnie go uwielbiam!
Przepis własny
Składniki na 2 kanapki:
- kajzerka
- margaryna do posmarowania
- garść rukoli
- 2-4 plasterki ulubionej wędliny: szynki, polędwicy (u mnie schab wiśniowy)
- 4 duże rzodkiewki
- łyżka startego sera grana padano (lub parmezanu)
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
- sos balsamiczny (polewa gastronomiczna na bazie octu balsamicznego z Modeny)
Przygotowanie:
Kajzerkę przekroić
na pół, posmarować margaryną. Na bułce ułożyć umyte i osuszone listki rukoli,
następnie wędlinę. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić na ćwiartki i ułożyć
na kanapce lub podać osobno. Na bułeczki zetrzeć ser grana padano, doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec pokropić sosem balsamicznym.
Kolorowa kanapka |
Kolorowa kanapka |
Uwielbiam takie kolorowe kanapki! Pełne smaku i witamin :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że są pyszne :)
Usuńtakie śniadanie....!
OdpowiedzUsuńpoza margaryna jestem na tak!
OdpowiedzUsuńnie ma problemu, możesz pominąć, jeśli nie będzie dla Ciebie za sucha :)
Usuń