czwartek, 25 lipca 2013

Salsa pomidorowa

Delikatny smak pomidorów doskonale podkreśla oliwa, czosnek i przyprawy, a świeże zioła nadają niezwykłego aromatu. Pomimo dodania pół papryczki chili salsa nie wyszła zbyt ostra, dlatego jeżeli macie ochotę na naprawdę ostry smak proponuję dodać również paprykę ostrą i chili sproszkowaną. Można się także pokusić o tabasco.

Moją salsę pomidorową podałam z TORTILLAMI KUKURYDZIANYMI. Salsa może stanowić również dodatek do mięsa i ryb. Doskonałą przekąską będą także bruschetty. Jeżeli zdecydujecie się podać kanapki proponuję użyć pomidorków koktajlowych, wtedy Wasza przekąska będzie wyglądać efektowniej.

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Przepis własny

Składniki:
  • ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 pomidory
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa
  • świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)*
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

*dobrze będzie pasować również kolendra



Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na łyżce oliwy. Pomidory pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Papryczkę chili drobno posiekać, dodać do pomidorów. Następnie dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem odstawić na około 30 minut, aby „smaki się przegryzły”, następnie odsączyć z nadmiaru soku. Podawać na ciepło lub na zimno do tortilli lub grzanek.

Salsa pomidorowa

5 komentarzy:

  1. mmmm :] pyszności! lekko i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pico de gallo:) z kolendrą oczywiście. jedna z moich ulubionych sals

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie proste i aromatyczne dodatki. Do tego takie ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj