Delikatny smak pomidorów doskonale podkreśla oliwa, czosnek
i przyprawy, a świeże zioła nadają niezwykłego aromatu. Pomimo dodania pół
papryczki chili salsa nie wyszła zbyt ostra, dlatego jeżeli macie ochotę na
naprawdę ostry smak proponuję dodać również paprykę ostrą i chili sproszkowaną.
Można się także pokusić o tabasco.
Moją salsę pomidorową podałam z TORTILLAMI KUKURYDZIANYMI. Salsa może stanowić również dodatek do mięsa i ryb. Doskonałą przekąską
będą także bruschetty. Jeżeli zdecydujecie się podać kanapki proponuję użyć
pomidorków koktajlowych, wtedy Wasza przekąska będzie wyglądać efektowniej.
Salsa pomidorowa |
Przepis własny
Składniki:
- ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 3 pomidory
- pół papryczki chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa
- świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)*
- sól
- świeżo mielony pieprz
*dobrze będzie pasować również kolendra
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na
łyżce oliwy. Pomidory pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą i sokiem z
cytryny. Papryczkę chili drobno posiekać, dodać do pomidorów. Następnie dodać
przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem odstawić na około 30 minut, aby
„smaki się przegryzły”, następnie odsączyć z nadmiaru soku. Podawać na ciepło
lub na zimno do tortilli lub grzanek.
Salsa pomidorowa |
mmmm :] pyszności! lekko i smakowicie.
OdpowiedzUsuńpico de gallo:) z kolendrą oczywiście. jedna z moich ulubionych sals
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste i aromatyczne dodatki. Do tego takie ładne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrezentuje się przepysznie:)
OdpowiedzUsuń