Uwielbiam muffinki, a najbardziej te z owocami! Na blogu
były już z malinami, truskawkami, rabarbarem oraz z gruszką, zatem najwyższy
czas na jagodowe babeczki. Są lekkie, nie za słodkie, takie powiedziałabym w
sam raz. Przepis na nie znalazłam jeszcze w zeszłym roku na blogu
domowe-wypieki.pl i naprawdę bardzo mi podpasował. Zwrócę Wam tylko uwagę na
to, aby piec je w sylikonowych foremkach, ponieważ to ciasto bardzo przywiera
do papierowych papilotek.
Muffinki z jagodami |
Źródło przepisu: domowe-wypieki.pl
Składniki (otrzymałam z nich 9 malutkich i 5 dużych muffinek):
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200ml mleka
- 80ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- garść świeżych jagód
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia,
cukrem, cukrem waniliowym i solą. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajka.
Mokre składniki roztrzepać lekko widelcem. Suche składniki wymieszać z mokrymi
(mieszać krótko, tylko do połączenia się składników).
Ciasto nakładać do foremek, następnie na wierzch każdej
muffinki nasypać kopiastą łyżeczkę jagód (nie wciskamy ich do środka, ponieważ
w czasie pieczenia część z nich sama opadnie). Babeczki piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Rada: te muffinki zdecydowani polecam piec w
sylikonowych foremkach, ponieważ do papierowych papilotek ciasto mocno
przywiera.
Muffinki z jagodami |
Muffinki z jagodami |
Wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJedne z moich ulubionych muffinek!
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w jagodowo nam 5!
Zainspirowałaś mnie do upieczenia muffinek, ale z malinami :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Jak chcesz z malinami to zerknij sobie jeszcze na inne przepisy. Szczególnie te orkiszowe z białą czekoladą polecam bo są fantastyczne!
UsuńNo pyszności!:)
OdpowiedzUsuńWitam. Ile robi się muffinki z jagodami?
OdpowiedzUsuńWitam, około 20 minut + czas pieczenia.
Usuń