Długo czekałam na
agrest. Czytałam, że sezon na te owoce rozpoczyna się w połowie czerwca, jednak
w Warszawie aż do końca czerwca nie było możliwości, aby go kupić. Nareszcie
jednak udało się :)
Przygotowanie tego
tortu wymaga zdecydowanie dużej ilości czasu, ale wierzcie mi WARTO! Przede
wszystkim musimy mieć swobodne kilka godzin, aby galaretka na spokojnie nam
zastygła, także nie zostawiajcie przygotowywania tego ciasta na ostatnią
chwilę. Spód i placek na kruszonkę można z powodzeniem upiec dzień, czy dwa dni
wcześniej. Jeżeli zostanie Wam kruszonka
(mi zostało sporo) można ją wykorzystać do innych owocowych deserów czy lodów.
Torcik agrestowy |
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Kruszonka:
- 50 g margaryny
- 25 g cukru
- 50 g posiekanych migdałów
Nadzienie:
- 500 g agrestu
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 400 ml śmietany kremówki (26%) – 2 małe opakowanie
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać
125 g posiekanej margaryny, 100 g cukru, jajko, proszek do pieczenia i sól.
Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. ¼ ciasta rozwałkować dosyć
cienko i wyłożyć nim natłuszczone dno tortownicy lub jakiejkolwiek innej formy
o dowolnym kształcie (to ciasto użyjemy potem do kruszonki, więc jego kształt
nie ma żadnego znaczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru,
następnie odstawić do wystudzenia.
Pozostałą część
ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (o średnicy 23-24cm),
formując dosyć wysoki rant. Ponakłuwać widelcem i piec w tej samej temperaturze
przez około 15-18 minut.
W celu przygotowanie
kruszonki, na patelni rozgrzać 50 g
margaryny, pokruszyć mniejszy placek ciasta, dodać cukier i posiekane migdały i
uprażyć na złoty kolor.
Agrest dokładnie
umyć, zalać szklanką wody , dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Owoce odcedzić i
rozłożyć na upieczonym spodzie (podczas podgrzewania agrest może pękać, nie
należy się tym przejmować).
Uwaga: jeżeli nasz agrest jest dojrzały
i miękki można pominąć gotowanie i ułożyć na cieście po prostu umyte owoce.
Jeżeli jednak mamy twarde zielone owoce, dobrze jest je chwilę podgrzać.
Galaretkę agrestową
przygotować według przepisu na opakowaniu i zalać nią owoce. Ciasto odstawić do
stężenia.
Uwaga:
Jeżeli chcemy, aby ciasto było nieco nasączone galaretką, zaczynamy ją
wylewać jeszcze ciepłą, partiami na agrest (8-10 łyżek, po kilku minutach
ciasto wchłonie płyn i możemy dolać ponownie). Jeżeli jednak chcemy mieć sporą
warstwę galaretki zmieszanej tylko z owocami, płyn odstawiamy na dłuższy czas
(około godziny w temperaturze pokojowej, lub krócej w lodówce) i dopiero, kiedy
już galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na owoce.
Kremówkę ubić
mikserem na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Bita śmietanę rozłożyć na
zastygniętej galaretce i wierzch posypać przygotowaną wcześniej kruszonką z
migdałami.
Uwaga: Tort można również przygotować z
innymi owocami np. z jabłkami czy gruszkami, które są o wiele łatwiej
dostępnej, aniżeli agrest.
Torcik agrestowy |
Torcik agrestowy |
Torcik agrestowy |
Bardzo fajny i apetyczny ten torcik ;D
OdpowiedzUsuńFantastyczny ! Jak ja dawno agrestu nie jadłam. Muszę poszukać na targu :)
OdpowiedzUsuńAkurat znalezienie agrestu nie należny do najprostszych rzeczy, przynajmniej w Warszawie :P Życzę udanych łowów!
UsuńTorcik piękny, ja osobiście nie przepadam za agrestem :)
OdpowiedzUsuńTort jest naprawdę pyszny! Idealny - nie za słodki, agrest jest świetny! pycha :)
OdpowiedzUsuńTort naprawdę pyszny! Idealny - nie za słodki, agrest jest rzadkim przysmakiem i w połączeniu z resztą jest świetny! pycha :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFajny ten torcik, nigdy nie jadłam nic zrobionego z agrestem a chyba trzeba spróbować :-)
OdpowiedzUsuńU mnie to też pierwszy agrestowy wypiek - polecam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Kruszonka na kremówce jest świetna!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że torcik się podoba :)
Usuń