Mój sos śmietanowy
ma delikatny czosnkowy posmak. Trochę siekanej natki pietruszki dodatkowo go
urozmaica. Do sosu można dodać także siekany koperek, albo szczypiorek. Tak
naprawdę zależnie od gustu możemy stworzyć wiele kombinacji smakowych.
Śmietanowego sosu użyłam do sałatki z
rukoli, krewetek i makaronu, jednak będzie on świetnie pasował również do dań
mięsnych czy rybnych. Na koniec koniecznie trzeba go doprawić solą i świeżo
mielonym pieprzem np.: białym lub kolorowym.
Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki |
Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki |
Składniki:
- 150 g kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki tartego sera grana padano (lub parmezanu)*
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
*ser powinien być starty na tarce o drobnych oczkach
Uwaga: do sosu można także dodać świeży, posiekany koperek lub szczypiorek
Przygotowanie:
W misce wymieszać
obie śmietany i starty ser grana padano. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać,
rozetrzeć (lub przecisnąć przez praskę) i dodać do śmietan. Natkę pietruszki
umyć, osuszyć, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.