sobota, 6 lipca 2013

Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki

Mój sos śmietanowy ma delikatny czosnkowy posmak. Trochę siekanej natki pietruszki dodatkowo go urozmaica. Do sosu można dodać także siekany koperek, albo szczypiorek. Tak naprawdę zależnie od gustu możemy stworzyć wiele kombinacji smakowych. Śmietanowego  sosu użyłam do sałatki z rukoli, krewetek i makaronu, jednak będzie on świetnie pasował również do dań mięsnych czy rybnych. Na koniec koniecznie trzeba go doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem np.: białym lub kolorowym.


Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki
Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki



Składniki:
  • 150 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki tartego sera grana padano (lub parmezanu)*
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)

*ser powinien być starty na tarce o drobnych oczkach


Uwaga: do sosu można także dodać świeży, posiekany koperek lub szczypiorek



Przygotowanie:

W misce wymieszać obie śmietany i starty ser grana padano. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać, rozetrzeć (lub przecisnąć przez praskę) i dodać do śmietan. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos śmietanowo – czosnkowy z natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj