Dzisiejszy post
chciałam poświęcić tylko i wyłącznie na kurki, a konkretnie na kurki na maśle.
Same w sobie kurki są tak pyszne, że w takiej postaci lubię je zjadać. Kurki na
maśle, czy też zaciągnięte śmietaną doskonale nadają się jako dodatek do
obiadu. Podane dodatkowo z jakąś „zieleniną”, z pewnością będą miłym
urozmaiceniem :)
Kurki na maśle,
przygotowane według poniższego przepisu, często stanowią dla mnie dopiero bazę
do innych dań. Pod koniec duszenia kurek, po odparowaniu lub odlaniu nadmiaru
płynu możemy dodać rozkłócone jajka i mamy w ten sposób fantastyczną
jajecznicę. Jeżeli chcę przygotować obiad, do kurek na patelnię dorzucam
ulubiony makaron i zaciągam śmietaną. Niedługo zaprezentuję Wam jeden z
pomysłów na sycący obiad, tymczasem zapraszam na kurki :)
Kurki na maśle |
Składniki:
- ok. 250 g kurek
- 3 łyżki masła ( najlepiej klarowanego, ale może być też zwykłe)
- sól
- ewentualnie świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kurki umyć i
dokładnie oczyścić (większe można pokroić na kawałki, jednak ja wolę zostawić
je w całości, ponieważ podczas duszenia zmniejszą swoją objętość). Na patelni
rozpuścić masło i wrzucić kurki. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty, od
czasu do czasu mieszając, następnie 2-3- minuty dusić pod przykryciem. Na
koniec zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje, a
następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwielbiam kurki pod każdą postacią! Z takiego przepisu też bym bardzo chętnie zjadła!
OdpowiedzUsuńW chęcią bym takie zjadła
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się kurek! :)
OdpowiedzUsuńProsto, a jakże pysznie. To lubię :)
OdpowiedzUsuńno, sezon na kurki .. wreszcie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłem pierwsze kurki w tym roku. Zaraz je przygotuję. Już mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńTeż mam ochotę na kurki. Jadłam je w restauracji Belvedere jako dodatek dania rybnego z sosem z białych szparagów i szpinakiem. Pycha. Dziś spróbuję odtworzyć ten przepis w domowym zaciszu:-) Jeśli masz ochotę poznać przepis wrzucam go dzisiaj na swojego bloga.
OdpowiedzUsuńMmm to musi smakować doskonale! Niestety aktualnie nie mogę jeść grzybów :(
Usuń