Przy okazji PENNE Z KURCZAKIEM I Z PIECZARKAMI wspominałam Wam o moim polowaniu na kurki i chęci
zrobienia tego dania właśnie z tymi grzybami. Jak zauważyliście wczoraj, w końcu udało mi się je dostać, jednak
stwierdziłam, że nudno by było po prostu zamienić pieczarki na kurki, dlatego
też zmieniłam również makaron z penne na pełnoziarniste farfalle i bazylię na rukolę.
Dzięki temu powstał właściwie zupełnie nowy, ale równie pyszny obiad!
Składniki na 3-4
porcje:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu farfalle (kokardki)*
- ok. 250 g kurek
- 3 łyżki masła ( najlepiej klarowanego, ale może być też zwykłe)
- podwójna pierś kurczaka ( u mnie 380 g)
- sproszkowany imbir
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- ok. 50 g rukoli
- sól i świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz
- olej do smażenia
*może być jakikolwiek inny, Wasz ulubiony makaron
Przygotowanie:
Makaron
wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente. Kurki bardzo dokładnie umyć i oczyścić
(większe sztuki można pokroić, jednak ja zostawiłam je w całości). Następnie
grzyby udusić na maśle. W tym celu na patelni rozpuścić masło i wrzucić
kurki. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając,
następnie 2-3- minuty dusić pod przykryciem. Na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć
jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Piersi z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i oprószyć
sproszkowanym imbirem. Czosnek obrać i drobniutko posiekać, lekko podsmażyć i po
chwili dodać kurczaka. Mięso smażyć około 5 minut, po czym doprawić solą i
pieprzem, wrzucić kurki, a następnie dodać śmietanę. Dusić całość kilka minut,
aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać makaron i wszystko wymieszać (można ponownie
doprawić całe danie pieprzem). Po nałożeniu na talerze ułożyć garść opłukanej i
osuszonej rukoli.
Uwaga:
rukoli nie dodajemy na patelni ponieważ nie lubi ona obróbki termicznej, pod
wpływem wysokiej temperatury straciła by wartości odżywcze.
Wygląda tak apetycznie, ze zagniotłam makaron:)
OdpowiedzUsuńACH, i makaron i kurki i rukolę bardzo lubię, kurczaka też. Nie mam chęci jednak na mięso, dlatego zrobię jaku Ciebie, ale bez:-)
OdpowiedzUsuńKurki ze śmietaną wspaniała rzecz...
To życzę smacznego :)
UsuńNie dziękuję na razie, bo jeszcze nie mam kurek :-)
UsuńSerdeczności.
Rewelacyjnie wyszło:) Zjadłabym cały talerz:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńW tym sezonie jeszcze nie jadłam kurek, musze to szybko nadrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo ani się obejrzymy, a znowu ich nie będzie.
UsuńOjjj taaak ! Kocham kurki :) Danie świetnie wygląda !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń