Tarta z kruchego
ciasta z truskawami i jagodami z pewnością wywoła podziw u Waszych gości. Nie
dość, że wygląda bajecznie to jeszcze lepiej smakuje! Poniższy przepis, choć
pewnie podobny do innych, jest moją autorską recepturą. Do ciasta dodałam dosyć
mało cukru, tylko 30 g, jednak głównej słodyczy nadaje tutaj dżem truskawkowy.
Dzięki temu, że spód ma mało cukru, tarta nie jest za słodka.
Tarta z letnimi owocami |
Do ciasta dodałam
jedno całe jajko (dzięki temu jest chrupkie) i jedno żółtko (żółtko nadaje mu
kruchość). Spód tarty jest idealnie kruchy, jednak bez problemu pokroimy ładne
kawałki – nie kruszy się bowiem na wiele części.
Nadzienie
przygotowałam z dżemu truskawkowego i moich ulubionych letnich owoców czyli
truskawek i jagód. Do dżemu dodałam trochę żelatyny, ale nie powstanie z tego
galaretka. Dodając dwie łyżeczki chciałam, aby nadzienie było zwarte i nie
spływało w czasie krojenia i dokładnie tak jest :). Możecie spróbować zastąpić dżem, truskawkową
galaretką, jednak to na pewno nie będzie już ten sam smak.
Tarta z letnimi owocami |
Gotowe ciasto
posypuję cukrem pudrem dopiero tuż przed podaniem, ponieważ inaczej cukier
wnika w wilgotne owoce i w efekcie możemy go posypać zbyt dużo. Z uwagi na
świeże owoce, ciasto przechowujcie cały czas w lodówce, chyba, że od razu całe
zjecie!
I jeszcze jedna
rada: najlepiej zrobić tartę wieczorem i zostawić ją na całą noc w lodówce,
następnego dnia rano, kiedy ciasto delikatnie przejmie wilgoć dżemu i owoców
jest niewiarygodnie pyszne! Koniecznie zróbcie tę tartę i podzielcie się
wrażeniami.
Przepis własny
Tarta z letnimi owocami |
Składniki:
Ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
Nadzienie:
- 280 g dżemu truskawkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 200 g jagód
- 250-300 g truskawek
Przygotowanie:
Do mąki dodać
pokrojone w kostkę, zimne masło. Siekać tak długo, aż otrzymamy „maślany
piasek” (można siekać nożem na stolnicy, czy blacie lub w misce specjalnym
mieszadłem do ciasta kruchego, najważniejsze jest, aby nie dotykać ciasta
rękami, ponieważ od ich ciepła masło rozpuściło by się).
Do ciasta dodać cukier puder, a następnie żółtko i jajko. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto na jednolitą, zwartą masę. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).
Do ciasta dodać cukier puder, a następnie żółtko i jajko. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto na jednolitą, zwartą masę. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).
Formę do tarty
oprószyć mąką, ciasto rozwałkować (można między dwoma kawałkami folii
spożywczej, aby nie przyklejało się do wałka ani blatu), przełożyć do formy i
delikatnie, ale dokładnie docisnąć brzegi do formy (nadmiar ciasta usunąć).
Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, położyć na nie papier do pieczenia i obciążyć
grochem lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 stopni (u mnie funkcja grzanie dolne + termo obieg). Po 10 minutach zdjąć obciążenie z ciasta i
piec jeszcze 5-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu
ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Dwie łyżeczki żelatyny zalać dwiema łyżkami zimnej wody i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Dżem przełożyć do rondelka (jeżeli w dżemie są całe owoce trzeba je zmiksować blenderem) i lekko podgrzać na najmniejszym palniku. Do ciepłego dżemu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści (nie można zagotować dżemu), a następnie odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować owoce. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki, jagody dokładnie opłukać i odsączyć.
Dwie łyżeczki żelatyny zalać dwiema łyżkami zimnej wody i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Dżem przełożyć do rondelka (jeżeli w dżemie są całe owoce trzeba je zmiksować blenderem) i lekko podgrzać na najmniejszym palniku. Do ciepłego dżemu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści (nie można zagotować dżemu), a następnie odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować owoce. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki, jagody dokładnie opłukać i odsączyć.
Kiedy dżem nieco
przestygnie nałożyć cienką warstwę na spód tarty. Następnie promieniście od
środka układać kawałki truskawek (dosyć gęsto-patrz na zdjęciu). Jagodami
wypełnić wszystkie wolne przestrzenie między truskawkami. Przed podaniem można
udekorować listkami świeżej mięty lub posypać cukrem pudrem. Podając kawałek na
talerzu można także ułożyć obok trochę świeżych owoców lub/i bitej śmietany.
Wasi goście będą zachwyceni tym deserem! Tartę należy przechowywać w lodówce.
Tarta z letnimi owocami |
Tarta z letnimi owocami |
piękne i smakowite dzieło :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/papryka-z-grilla-z-bazylia-i-parmezanem/
OdpowiedzUsuńmniaaam ..
OdpowiedzUsuńale pyszność *.* Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!
Śliczna, lubię jak jest tak dużooo owoców :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam się podoba moja tarta !
OdpowiedzUsuń