Sałatka jest bardzo
prosta, składa się bowiem z trzech składników: mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i
sera. Połączenie tych produktów jest bardzo klasyczne, jednak dodanie
kwaskowatego sosu, ciekawie zmienia smak. Zamiast mieszanki sałat możecie
wykorzystać tylko jedną z nich np. rukolę. Ta sałatka do doskonały pomysł na
letnią, popołudniową przekąskę. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do
mięsnych dań głównych, na pikniku, czy podana przy grillu. W prosty sposób
możecie zmodyfikować sałatkę, dodając do niej kulki mozzarelli zamiast sera
grana padano.
Sałatka wiosenna po włosku |
Składniki:
Sałatka wiosenna po włosku |
- mieszanka sałat (u mnie escarda, frisee, rukola i radicchio)*
- 500 g pomidorków koktajlowych
- ser grana padano lub parmezan
Sos:
- 1 łyżka musztardy (najlepiej z ziarnami gorczycy)
- 2 łyżki octu z białego wina
- ½ łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sałaty umyć,
osuszyć, porwać na kawałki (przy gotowej mieszance nie trzeba, bo są już w
kawałkach) i połączyć z przekrojonymi na pół pomidorkami. Musztardę, wymieszać
z octem i cukrem, a następnie dodać oliwę i dokładnie połączyć składniki.
Sałatę z pomidorkami układać na półmisku (lub w salaterce) i partiami polewać
sosem, posypując jednocześnie kawałkami sera. Sałatkę delikatnie wymieszać i
posypać po wierzchu serem.
Rada: sos ma dość kwaskowaty smak, więc
jeżeli nie lubicie takiego smaku, możecie dodać więcej cukru
Uwaga: sera nie ścierałam na tarce,
ponieważ chciałam aby dawał bardziej wyrazisty smak. Pokroiłam nożem cienkie
plasterki i rozdrobniłam je palcami.
Bardzo apetyczna sałatka, idealna na lekką, letnią przekąskę.
OdpowiedzUsuń