Jeżeli chodzi o
sałatkę nicejską to spotkałam na tę przekąskę chyba tak wiele różnych przepisów
jak na sałatkę jarzynową. Każdy ma swój ulubiony, trochę inny zestaw. U mnie
ziemniaki, jajka, pomidory, cebula, tuńczyk, oliwki oraz anchois. A całość
polana czosnkowym sosem winegret.
Spotkałam również
wersję bez anchois czy pomidorów, albo z kolei z dodatkiem kaparów, sałaty czy
zielonej fasolki (podejrzewam, że żadna z wersji jednak nie zadowoliłaby
wszystkich :P). Akurat sałata i fasolka doskonale sprawdzą się jako dekoracja,
w mojej wersji jednak nie użyłam tych składników.
- 3 duże ugotowane ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilkanaście czarnych oliwek
- puszka anchois
- opcjonalnie liście sałaty do dekoracji
Sos:
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (roztarty na gładka masę)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w
plastry. Jajka pokroić w ćwiartki, a pomidory zależnie od wielkości na 6 lub 8
kawałków. Cebulę obrać i pokroić w pół
plasterki, tuńczyka i oliwki odsączyć z zalewy, a anchois z oleju. Na półmisku
ułożyć ziemniaki, jajka i pomidory,
następnie oliwki, i cebulę. Na wierzchu położyć kawałki tuńczyka i anchois.
Sałatkę wstawić do lodówki.
Baardzo kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię, a Twoja dodatkowo przepięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobię podobną. Zamiast zwykłych jajek daję przepiórcze ze swojskiej hodowli które kupuję tu http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16533902
OdpowiedzUsuń