niedziela, 5 stycznia 2014

Sałatka brokułowa

Cztero składnikowa, prosta i smaczna sałatka. Doskonała o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Na śniadanie, przekąskę w pracy, czy kolację.  Sałatka brokułowa jest też banalna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy bowiem ugotować brokuł i jajka i wymieszać z kukurydzą i czerwoną fasolą z puszki. Kiedy nie macie czasu i pomysłu na zdrową przekąskę, wystarczy, że kupicie brokuł, a reszta składników na pewno znajdzie się w Waszej spiżarce :).

Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa


Źródło przepisu: „Smaczne i zdrowe surówki i sałatki”


Składniki:
  • 1 świeży brokuł
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina soku z cytryny



Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie odcedzić i przestudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy (czerwoną fasolę zwykle płucze na sitku po bieżącą wodą).  Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce z majonezem, przyprawami i sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 25 minut

Sałatka brokułowa
 
Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj