Dotychczasowe przepisy na makaron conchiglioni, które Wam
prezentowałam nie zawierały mięsa. Na ciepło podawałam Wam przepis na MUSZLE ZE SZPINAKIEM oraz MUSZLE Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI. Muszę przyznać, że te dzisiejsze z mięsem smakują mi
najbardziej! Nie wiem czy to dlatego, że w ogóle chyba wolę dania z mięsem, czy
po prostu odpowiada mi konkretnie ten smak. Mięso mielone wraz z szynką (można dodać również boczek) jest
delikatnie doprawione i wymieszane ze śmietaną i szczypiorkiem. Nie jest to
mocno wyszukane połączenie, a smakuje wyśmienicie! Dodatkowo farsz przygotowuje
się bardzo szybko, ponieważ makaron nadziewamy surowym mięsem, nie trzeba go
podsmażać wcześniej na patelni co mocno skraca czas przygotowania całego dania.
![]() |
Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem |
![]() |
Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem |
Receptura wzorowana na przepisie z Poradnika domowego
Składniki na 2 małe
porcje:
- 14 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 15 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 10 dag szynki
- 4 łyżki śmietany 36%
- pęczek szczypiorku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszone oregano
- suszona bazylia
Uwaga: jeśli chcesz przygotować większą ilość makaronu podwój proporcje składników, a zamiast kolejnych 10 dag szynki, dodaj 10 dag boczku.
Przygotowanie:
Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku. Następnie
przełożyć na talerz (otworem do dołu)
wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia (jeżeli chcecie ugotować makaron wcześniej,
kiedy wystygnie należy przykryć go folią, aby nie wysechł).
Szynkę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 łyżki śmietany, połowę posiekanego szczypiorku i doprawić do smaku. Farsz wymieszać i napełnić nim muszle. Makaron układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą śmietaną i przykryć (osobiście piekłam bez przykrycia, makaron jest wtedy chrupiący). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć pozostałym szczypiorkiem i od razu podawać.
Szynkę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 łyżki śmietany, połowę posiekanego szczypiorku i doprawić do smaku. Farsz wymieszać i napełnić nim muszle. Makaron układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą śmietaną i przykryć (osobiście piekłam bez przykrycia, makaron jest wtedy chrupiący). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć pozostałym szczypiorkiem i od razu podawać.
GDZIE TE MUSZLE KUPIC:) PRZEPIS EXTRA:) ZROBIE TYLKO MUSZLI BRAK
OdpowiedzUsuńWiesz widuję je w wielu marketach np. w Auchanie lub Piotrze i Pawle. Poszukaj koniecznie bo danie jest pyszne!
UsuńPyszności:-) Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńzapiekane muszle uwielbiam:)do tej pory robiłam w wersji bolońskiej:) podoba mi się pomysł faszerowaniem surowym mięsem:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam te muszle, są świetne. Ale z chęcią bym polała je jakimś dresingiem lub sosem... np. śmietanowym... Może jakieś pomysły? A co myślicie o zapiekaniu tych muszli pod żółtym serem?
OdpowiedzUsuńSos śmietanowy to dobry pomysł, podobnie jak ser żółty :) Proponuję sos: śmietana, jajko, starty ser i przyprawy.
UsuńA jaką śmietanę użyć?
UsuńU mnie śmietana kremówka 36%.
UsuńA czy sos czosnkowy by pasował do tego dania?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńZastanawiałam się czy można to podać w formie przystawki na zimno? Czy smakuje równie dobrze?
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz podać muszle makaronowe jako przystawkę sugerowałabym z innym farszem. Zapraszam do zakładki "makarony" gdzie znajdziesz kilka propozycji.
UsuńCzy muszle wcześniej trzeba ugotować ?
OdpowiedzUsuńTak, zgodnie z przepisem: Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku.
UsuńAle mięso mielone surowe ? Dopytuję na wszelki wypadek, bo od kilku miesięcy Twoje przepisy zachwycają moich wybrednych znajomych i nie chciałabym tym razem popełnić jakiejś gafy kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam. Beata.
Tak surowe, pieczemy pół godziny w wysokiej temperaturze :).
UsuńBardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów i zapraszam ponownie :).
Pozdrawiam
MK
Bardzo dziękuje za odp. Jutro próba :)
UsuńCiasto marchewkowe dochodzi w piekarniku, też na jutro :)
pozdrawiam. B.
Jak pani ustawia piekarnik na 200 st, ale z termoobiegiem czy z grzałką??
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu ustawiam :)
UsuńJuz robię muszle,zapewne wyjdą mi smaczne,tak jak każdy Pani przepis...dziękuję:))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ☺️ Życzę smacznego 🍴
Usuń