niedziela, 18 maja 2014

Bulion wołowy

Idąc dalej za moją dietą, w której zabroniony jest kurczak, przygotowałam bulion wołowy. Oczywiście bez kostek rosołowych, ani gotowych mieszanek przypraw.  Taki rosół bardzo mi smakował z makaronem bezglutenowym (kukurydziano - ryżowym). Połowę z kolei przerobiłam na pomidorową dodając tylko przecier pomidorowy (żadnej śmietany!). Jak zwykle postawiłam na cały zestaw moich ulubionych przypraw, które nadają niezwykły aromat zupie.

Bulion wołowy

Przepis własny

Składniki:
  • ok. 2 litrów wody
  • 70-80 dag mięsa wołowego z kością (np. szponder, szyja, goleń, oczko wołowe)
  • włoszczyzna: 
  • 2 marchewki;  seler; pietruszka
  • cebula
  • 3 łyżeczki soli morskiej (lub więcej)
  • przyprawy: pieprz czarny, pieprz biały, tymianek, rozmaryn, kurkuma, carry, bazylia, oregano, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody. Włożyć opłukane mięso oraz obrane warzywa. Następnie dodać przyprawy, wymieszać. Bulion doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny łyżką cedzakową i gotować pod przykryciem 2 godziny.

Gotowy bulion przecedzić przez sito do czystego garnka. Dodać sos sojowy do smaku.

Tak przygotowany bulion można wykorzystać jako bazę do innej zupy albo zamrozić. Doskonale będzie smakował rosół wołowy z dodatkiem makaronu.

Smacznego!!!

Bulion wołowy

1 komentarz:

  1. Dietę mam podobną ale Twój opis przygotowania potrawy jest bez sensu. Warzywa wrzuca się i soli całość pół godziny przed końcem gotowania, przyprawy dodajemy zawsze na sam koniec

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj