niedziela, 25 maja 2014

Pesto szparagowo – bazyliowe

Wyraziste w smaku, aromatyczne, zielone, nieco pikantne. Tak najlepiej mogę opisać Pesto z zielonych szparagów i bazylii. Bardzo spodobał mi się przepis, który znalazłam w magazynie „Kuchnia”. Wprowadziłam kilka drobnych zmian m.in. zamiast natki pietruszki wykorzystałam bazylię. Dodatek anchois i sera grana padano to doskonały pomysł. Dzięki tym składnikom Pesto ma oryginalny, niebanalny smak. Polecam wypróbować poniższy przepis, podając Pesto np. z ulubionym makaronem lub GRZANKAMI.

Pesto szparagowo – bazyliowe

Zobacz również:
Bazyliowe pesto

Inspiracja: magazyn „Kuchnia”

Składniki:
  • 30 dag zielonych szparagów
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • pół pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 filecików anchois
  • 40 g sera parmezan lub grana padano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Wystudzić i pokroić na kawałki. Czosnek rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. 

Szparagi wrzucić do kielicha blendera, dodać pozostałą oliwę, bazylię, czosnek, sok z cytryny, anchois oraz ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. 

Szparagowe pesto można podawać np. z ulubionym makaronem lub GRZANKAMI.

Pesto szparagowo – bazyliowe

Pesto szparagowo – bazyliowe
Szparagi

3 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie nie robiłam jeszcze żadnego pesto. Pora nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj