wtorek, 11 marca 2014

Bucatini w papryce

Dziś makaron trochę inaczej, bo w papryce. Ciekawe urozmaicenie, które na pewno zwróci uwagę Waszych domowników i gości. Sam przepis nie jest szczególnie wymyślny, ot bucatini w sosie pomidorowym. Umieszczenie go w papryce nadaje dopiero całemu daniu oryginalności.  Do przygotowania tej potrawy możecie użyć makaronu spaghetti lub linguine. Ja sobie wymyśliłam bucatini (makaron grubszy od spaghetti z dziurką w środku), ponieważ nie używałam go wcześniej.


Bucatini w papryce


Bucatini w papryce
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni (plus moje zmiany)


Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 2 duże papryki
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 
  • 12 dag makaronu bucatini*
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu lub grana padano

*można użyć spaghetti lub linguine

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać pomidory, gałązkę bazylii i dusić przez ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem i całość zblendować na sos. 

Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i umyć. Gotować przez ok. 15 minut w bulionie. Bucatini ugotować w osolonej wodzie al. dente, odcedzić i osączyć. 

2/3 sosu pomidorowego wymieszać z makaronem. Farszem napełnić papryki, oprószyć serem.  Resztę sosu pomidorowego podawać osobno. 

Czas przygotowania: ok. 75 minut

Bucatini w papryce

Bucatini w papryce

Bucatini w papryce

4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

      Usuń
  2. A ja właśnie dziś szukam pomysłu na obiad. Pewnie z tego przepisu skorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj