czwartek, 20 marca 2014

Zapiekane, faszerowane cukinie

Wielokrotnie wspominałam Wam, że lubię faszerować, czy to warzywa, czy jajka, czy makaron. Jeśli chodzi o warzywa na moim blogu znajdziecie wiele propozycji na nadziewane papryki, pomidory, czy ziemniaki, ale cukinii jeszcze nie było. Warzywno – ryżowo – grzybowy farsz dobrze komponuje się z cukinią. Zaletą tego dania jest to, że można je podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je zaserwować na obiad (wtedy po 1 cukinii na osobę) lub jako przekąskę (2 cukinie wystarczą wtedy dla 4 osób). Polecam wypróbować poniższy przepis.

Zapiekane, faszerowane cukinie

Zobacz również:


Źródło przepisu: „Poradnik domowy”

Składniki dla 2 osób:
  • 2 cukinie
  • 1 pomidor
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 70 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 0,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
Sos:
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku. Cukinie umyć i na 8 minut włożyć do gotującej się, osolonej wody. Wyjąć, polać zimną wodą i osuszyć. Przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić go w kostkę. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do cebuli dodać miąższ z cukinii, pomidora, oczyszczone, pokrojone grzyby i krótko dusić. Ugotowany ryż wymieszać z łyżką stopionego masła, skórką z cytryny i tymiankiem. Dodać podduszone warzywa z grzybami. Całość doprawić solą i pieprzem.

Cukinie napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu polać sosem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zapiekane, faszerowane cukinie

Zapiekane, faszerowane cukinie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj