poniedziałek, 15 lipca 2013

Czosnkowy dressing do sałatek – sos winegret

Powstało wiele różnych wersji sosu winegret i sama już właściwie nie wiem, który przepis jest tym podstawowym. Wiadomo, że zawsze na pewno występuje oliwa, ocet winny, sok z cytryny, sól i pieprz, inne dodatki to już wariacje na temat, chociaż np. Julia Child za tę podstawową recepturę uważa wcześniej wymienione składniki plus musztarda Dijon i szalotka.

Do sosu winegret możemy dodać skórkę z cytryny, aby nadać mu wyrazisty, cytrynowy smak, można dodać świeże, posiekane zioła albo czosnek. Dziś u mnie właśnie wersja czosnkowa, zapraszam.

Czosnkowy dressing  do sałatek – sos winegret

Składniki:
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku (roztarty na gładką masę)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Sok z cytryny energicznie wymieszać z octem winnym, dodać czosnek i sól. Powoli dolewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając, tak aby otrzymać gładką emulsję. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i w razi konieczności solą.

Uwaga: jeżeli czosnek rozcieramy na desce z solą, należy uważać, aby później nie przesolić sosu.

Rada: sos winegret jest najlepszy świeży, dlatego dobrze jest przygotowywać go tuż przed podaniem, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, należy go szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. 


Czosnkowy dressing  do sałatek – sos winegret

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj