piątek, 19 lipca 2013

Tarta z letnimi owocami

Tarta z kruchego ciasta z truskawami i jagodami z pewnością wywoła podziw u Waszych gości. Nie dość, że wygląda bajecznie to jeszcze lepiej smakuje! Poniższy przepis, choć pewnie podobny do innych, jest moją autorską recepturą. Do ciasta dodałam dosyć mało cukru, tylko 30 g, jednak głównej słodyczy nadaje tutaj dżem truskawkowy. Dzięki temu, że spód ma mało cukru, tarta nie jest za słodka.

Tarta z letnimi owocami
Do ciasta dodałam jedno całe jajko (dzięki temu jest chrupkie) i jedno żółtko (żółtko nadaje mu kruchość). Spód tarty jest idealnie kruchy, jednak bez problemu pokroimy ładne kawałki – nie kruszy się bowiem na wiele części.

Nadzienie przygotowałam z dżemu truskawkowego i moich ulubionych letnich owoców czyli truskawek i jagód. Do dżemu dodałam trochę żelatyny, ale nie powstanie z tego galaretka. Dodając dwie łyżeczki chciałam, aby nadzienie było zwarte i nie spływało w czasie krojenia i dokładnie tak jest :). Możecie spróbować zastąpić dżem, truskawkową galaretką, jednak to na pewno nie będzie już ten sam smak.

Tarta z letnimi owocami
Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem dopiero tuż przed podaniem, ponieważ inaczej cukier wnika w wilgotne owoce i w efekcie możemy go posypać zbyt dużo. Z uwagi na świeże owoce, ciasto przechowujcie cały czas w lodówce, chyba, że od razu całe zjecie!

I jeszcze jedna rada: najlepiej zrobić tartę wieczorem i zostawić ją na całą noc w lodówce, następnego dnia rano, kiedy ciasto delikatnie przejmie wilgoć dżemu i owoców jest niewiarygodnie pyszne! Koniecznie zróbcie tę tartę i podzielcie się wrażeniami.

Tarta z letnimi owocami
Przepis własny

Składniki:

Ciasto:
  • 210 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko

Nadzienie:
  • 280 g dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g jagód
  • 250-300 g truskawek

Przygotowanie:

Do mąki dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Siekać tak długo, aż otrzymamy „maślany piasek” (można siekać nożem na stolnicy, czy blacie lub w misce specjalnym mieszadłem do ciasta kruchego, najważniejsze jest, aby nie dotykać ciasta rękami, ponieważ od ich ciepła masło rozpuściło by się).

Do ciasta dodać cukier puder, a następnie żółtko i jajko. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto na jednolitą, zwartą masę. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).

Formę do tarty oprószyć mąką, ciasto rozwałkować (można między dwoma kawałkami folii spożywczej, aby nie przyklejało się do wałka ani blatu), przełożyć do formy i delikatnie, ale dokładnie docisnąć brzegi do formy (nadmiar ciasta usunąć). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, położyć na nie papier do pieczenia i obciążyć grochem lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie funkcja grzanie dolne + termo obieg).  Po 10 minutach zdjąć obciążenie z ciasta i piec jeszcze 5-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Dwie łyżeczki żelatyny zalać dwiema łyżkami zimnej wody i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Dżem przełożyć do rondelka (jeżeli w dżemie są całe owoce trzeba je zmiksować blenderem) i lekko podgrzać na najmniejszym palniku. Do ciepłego dżemu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści (nie można zagotować dżemu), a następnie odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować owoce. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki, jagody dokładnie opłukać i odsączyć.

Kiedy dżem nieco przestygnie nałożyć cienką warstwę na spód tarty. Następnie promieniście od środka układać kawałki truskawek (dosyć gęsto-patrz na zdjęciu). Jagodami wypełnić wszystkie wolne przestrzenie między truskawkami. Przed podaniem można udekorować listkami świeżej mięty lub posypać cukrem pudrem. Podając kawałek na talerzu można także ułożyć obok trochę świeżych owoców lub/i bitej śmietany. Wasi goście będą zachwyceni tym deserem! Tartę należy przechowywać w lodówce. 

Tarta z letnimi owocami
 
Tarta z letnimi owocami
Jagodowo Nam edycja 5! Kwaśnie, no właśnie

4 komentarze:

  1. piękne i smakowite dzieło :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/papryka-z-grilla-z-bazylia-i-parmezanem/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam ..
    ale pyszność *.* Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna, lubię jak jest tak dużooo owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że Wam się podoba moja tarta !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj