sobota, 20 lipca 2013

Sałatka wiosenna po włosku

Sałatka jest bardzo prosta, składa się bowiem z trzech składników: mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i sera. Połączenie tych produktów jest bardzo klasyczne, jednak dodanie kwaskowatego sosu, ciekawie zmienia smak. Zamiast mieszanki sałat możecie wykorzystać tylko jedną z nich np. rukolę. Ta sałatka do doskonały pomysł na letnią, popołudniową przekąskę. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do mięsnych dań głównych, na pikniku, czy podana przy grillu. W prosty sposób możecie zmodyfikować sałatkę, dodając do niej kulki mozzarelli zamiast sera grana padano.

Sałatka wiosenna po włosku

Składniki:
Sałatka wiosenna po włosku
  • mieszanka sałat (u mnie escarda, frisee, rukola i radicchio)*
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • ser grana padano lub parmezan
*może być gotowa mieszanka, lub tylko rukola
 
Sos:
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej z ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki (przy gotowej mieszance nie trzeba, bo są już w kawałkach) i połączyć z przekrojonymi na pół pomidorkami. Musztardę, wymieszać z octem i cukrem, a następnie dodać oliwę i dokładnie połączyć składniki. Sałatę z pomidorkami układać na półmisku (lub w salaterce) i partiami polewać sosem, posypując jednocześnie kawałkami sera. Sałatkę delikatnie wymieszać i posypać po wierzchu serem.

Rada: sos ma dość kwaskowaty smak, więc jeżeli nie lubicie takiego smaku, możecie dodać więcej cukru 

Uwaga: sera nie ścierałam na tarce, ponieważ chciałam aby dawał bardziej wyrazisty smak. Pokroiłam nożem cienkie plasterki i rozdrobniłam je palcami. 

Sałatka wiosenna po włosku

Sałatka wiosenna po włosku

Sałatka wiosenna po włosku

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj