środa, 2 października 2013

Tartaletki ze śliwkami

Ciasto francuskie posmarowane cienką warstwą dżemu, nadziane śliwkami oprószonymi cukrem i aromatycznym cynamonem. Jak dla mnie to mistrzowski deser lub przekąska. Tartaletki zniknęły momentalnie, a o ostatnią była niemalże „walka” :P. Te ciastka nie tylko smakują, ale i pachną zabójczo! Najlepiej od razu przygotujcie podwójną porcję – ja tak zrobię następnym razem, żeby móc się cieszyć tym smakiem trochę dłużej.

Tartaletki ze śliwkami

Wasi domownicy i goście będą zachwyceni, kiedy poczęstujecie ich tymi tartaletkami. Deser bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje nieziemsko, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Inspiracja: Kolekcja dobrej kuchni
Tartaletki ze śliwkami

Składniki na 6 sztuk:
  • płat ciasta francuskiego (27 dag)
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu jabłkowego
  • 6-8 śliwek
  • 4 dag roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Uwaga: Tartaletki możecie po wierzchu posypać migdałami pokrojonymi w słupki, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.


Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wyciąć 6 wąskich pasków, pozostałą część pokroić na 6 kwadratów. Kawałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta posmarować powidłami śliwkowymi lub dżemem jabłkowym.  Krawędzie tartaletek posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć wcześniej wycięte paski z ciasta lekko je skręcając i delikatnie dociskając.

Śliwki umyć, odpestkować i pokroić w plastry. Kawałki owoców równomiernie rozłożyć na ciastkach, a następnie posmarować roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Cukier wymieszać z cynamonem i taką mieszanką posypać śliwki (opcjonalnie ciastka można posypać kawałkami migdałów). Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Tartaletki ze śliwkami

Tartaletki ze śliwkami

Tartaletki ze śliwkami

Tartaletki ze śliwkami

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj