sobota, 16 listopada 2013

Ryż po meksykańsku

Przed laty moja babcia kompletowała przepisy z „Kolekcji dobrej kuchni”. Sama nigdy z nich nie korzystała, zawsze twierdziła, że zbiera je dla mnie. Skąd wiedziała, że po kilkunastu latach faktycznie będę z nich korzystać? Nie mam w domu miejsca na trzymanie kilkunastu segregatorów, jednak często kiedy odwiedzam babcię przeglądam jakąś część i wybieram kilka receptur do przetestowania. Ostatnim razem „upolowałam” przepis na ryż po meksykańsku. Fajna potrawa, którą można nakarmić nawet więcej niż 4 osoby, zmieniając nieco porcje.  Nie byłabym sobą, gdybym lekko nie zaostrzyła smaku tego dania, dlatego dodałam odrobinę sproszkowanej ostrej papryki oraz pieprzu Cayenne.

Ryż po meksykańsku
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni (plus moje zmiany)
Ryż po meksykańsku

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 20 dag mięsa wołowego
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki
  • szczypta pieprzy cayenne
  • szczypiorek
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Ryż zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i umieścić w pojemniku blendera. Dodać czosnek i cebulę, całość zmiksować na gładką masę.

Namoczony ryż odcedzić i przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodać pomidorowy sos oraz dwie szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Mięso pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem, krótko (ok. 5 minut) obsmażyć na średnim ogniu i dodać do ryżu. W tym samym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę*. Całość gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i pieprzem Cayenne. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

*czerwoną fasolę zwykle przepłukuję na sitku pod bieżącą wodą. 

Ryż po meksykańsku
Ryż po meksykańsku
 
Ryż po meksykańsku
 
Ryż po meksykańsku

2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia i smakowite aż ślinka cieknie ! Fajnie, że babcia taką serię Ci uzbierała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dawno nie zaglądałaś do mnie. To prawda, dobrze mieć taką babcię :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj