poniedziałek, 18 listopada 2013

Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą

Często, kiedy zapraszam gości, jako jedną z przekąsek podawanych na zimno serwuję makaronowe muszle. To doskonała przystawka w sam raz na „jeden kęs” (no może na dwa). Conchiglioni lubię za to, że można je nafaszerować na prawdę na niezliczoną ilość sposobów, a na półmisku zawsze efektowanie się prezentują. W dziale MAKARONY znajdziecie kilka innych propozycji podania tego makaronu zarówno na ciepło jak i na zimno. Serdecznie zapraszam!

Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą
W dzisiejszym przepisie wykorzystałam sprawdzone połączenie pomidorków koktajlowych, oliwek i sera feta. Farsz urozmaica podsmażona cebulka z czosnkiem, natomiast elementem zaskoczenia jest papryczka chili, która nadaje muszlom ostry charakter. Jeżeli wolicie łagodne dania, możecie zrezygnować z tego składnika. 

Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą

Przepis własny

Składniki:
  • 20 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marynowane papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g pomidorków koktajlowych 
  • 175 g oliwek bez pestek zielonych lub czarnych (jedno małe opakowanie)
  • 60 g sera feta
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Muszle ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (otworem do dołu), aby obsiąkły z wody i przestygły (makaron możecie ugotować kilka godzin wcześniej, wtedy chłodne muszle należy przykryć folią).

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać posiekaną papryczkę chili i chwilę podsmażać. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki i połączyć z pomidorkami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przestudzoną cebulę z czosnkiem i chili. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z pokruszonym serem feta. Nadzieniem faszerować kolejno makaronowe muszle. Podawać na zimno jako przystawkę.  

Czas gotowania makaronu: 15 minut
Czas przygotowania farszu: 25 minut

Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą

Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą
 
Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą

2 komentarze:

  1. Ależ pięknie prezentują sie takie muszle, elegancka przystawka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis genialny! Kluchy i ten farsssz- pychotka!!! Polecam wszystkim, którzy lubią fetę i oliwki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj