wtorek, 27 sierpnia 2013

Surówka z zielonej sałaty

Prosta, trzyskładnikowa surówka, która doskonale pasuje do dań głównych zarówno mięsnych jak i rybnych. Sałata, pomidory, ogórki kiszone to tradycyjne, polskie połączenie, do tego najprostszy sos winegret  i nasza obiadowa surówka gotowa. Czasem wygłodniali domownicy podjadają ją ze smakiem w oczekiwaniu na obiad, więc lepiej przygotować jej nieco więcej :P

W tej surówce, jak również w każdej innej, w której występuję sałata, czy też rukola ważne jest, aby opłukane liście osuszyć . Jeżeli nie mamy wirówki do sałaty wystarczy zwykła ściereczka lub ręcznik kuchenny.  Istotne jest, aby nasza sałata pokryta była aromatycznym winegretem, a nie mieszanką sosu i wody, która spłynie na dno miski. Jako dziecko nie przepadałam za bardzo za takimi surówkami podawanymi do obiadów i dopiero teraz wiem dlaczego.  Taki szczegół może zaważyć na całym daniu, dlatego pamiętajcie, aby liście sałaty były świeże, jędrne, umyte i osuszone.

Surówka z zielonej sałaty

Składniki:
  • główka sałaty
  • 3 pomidory
  • 3-4 ogórki kiszone

Winegret:
  • 1,5 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska

Uwaga: do sosu winegret można dodać łyżeczkę musztardy

Przygotowanie:

W celu przygotowanie sosu winegret wymieszać w miseczce sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy.
Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać winegretem i delikatnie wymieszać opuszkami palców. 

Surówka z zielonej sałaty

Surówka z zielonej sałaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj