sobota, 17 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasteczka budyniowe

Czekoladowe ciasteczka budyniowe są tak naprawdę wariacją na temat WANILIOWYCH CIASTECZEK BUDYNIOWYCH. Przepis jest identyczny z ta różnicą, że do ciasta dodałam proszek budyniowy właśnie czekoladowy, a nie waniliowy. Nie zmienia to jednak faktu, że owe ciasteczka są równie pyszne, a zawsze to ciekawa odmiana :)  Polecam Wam także eksperymentować i wypróbowywać inne smaki.


Czekoladowe ciasteczka budyniowe

Składniki na dwie blaszki ciasteczek:
  • 220 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
  • 70 g cukru 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Rada: masło najlepiej wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej na kilka godzin wcześniej lub zostawić na noc na wierzchu. 

Uwaga: możemy dodać budyń bez cukru, wtedy należy zwiększyć ilość cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, proszek budyniowy, cukier,  żółtka i mleko.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto (na około 3-4mm grubości) i wyciąć wykrawaczką ulubione kształty. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Warto spróbować jeszcze ciepłe ciastka!

Czekoladowe ciasteczka budyniowe
Czekoladowe ciasteczka budyniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj