środa, 5 lutego 2014

Czekoladowe croissanty

Czy jest coś bardziej urokliwego niż malutkie, czekoladowe rogaliki? Sam ich wygląd powoduje, że każdy chętnie po nie sięgnie, a kiedy spróbuje weźmie kolejnego i tak, aż do momentu, kiedy rogalików zabraknie. Moja porcja 18 croissantów przetrwała tylko kilka godzin :P. A sam przepis jest cudowny, podobnie jak większość przepisów Nigelli! Potrzebujemy raptem trzech składników, więc takie rogaliki możemy przygotować w każdej chwili, bez specjalnych zakupów. Zawijanie ciasta to świetna zabawa, a czynność ta jest tak prosta, że do pieczenia croissantów możecie zatrudnić dzieci :).  Gorąco polecam!

Czekoladowe croissanty

Czekoladowe croissanty




Źródło przepisu: „Nigella ekspresowo”


Składniki  na 12-18 rogalików:
  • 1 opakowanie gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego o wadze ok. 400 g (u mnie 375 g)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 jajko, roztrzepane




Przygotowanie:

Rozwinąć płat ciasta francuskiego i podzielić na 6 kwadratów (ja wycięłam 8, ponieważ mój płat ciast był na tyle długi, że dzieląc go na 6 kawałków uzyskałabym prostokąty). Każdy kwadrat przeciąć po przekątnej na 2 trójkąty. Czekoladę połamać na kostki i układać po jednym kawałku na każdym trójkącie, w odległości ok. 2cm od najdłuższego boku. Ostrożnie zwinąć trójkąt od siebie w stronę wierzchołka (uzyskujemy coś na kształt wyprostowanego rogalika). Delikatnie uszczelnić palcami szczeliny przy czekoladzie i nadać ciastu kształt półksiężyca. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, aż zrobią się złociste i puchate.

Czas przygotowania: 20-25 minut + czas pieczenia

Czekoladowe croissanty

Czekoladowe croissanty

Czekoladowe croissanty
 
Czekoladowe croissanty

Czekoladowe croissanty

Czekoladowe croissanty

Czekoladowe croissanty

Rogale i rogaliki

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj