czwartek, 13 lutego 2014

Koktajl z awokado

Awokado, krewetki i pyszny, jogurtowy sos. Prosta przystawka, a zarazem jakże wytworna. Taki specjał możecie podać na początek walentynkowej kolacji (i nie tylko). Jestem przekonana, że Wasza druga połówka będzie mile zaskoczona taką przekąską!

Koktajl z awokado

Źródło przepisu: „Kolekcja dobrej kuchni”

Składniki na 2 porcje:
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 8 – 10 sztuk ugotowanych krewetek*
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 5 łyżek jogurtu
  • kilka kropel sosu tabasco
*można wykorzystać mrożone krewetki

Przygotowanie:

Limonkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, ze środka odciąć i odłożyć 2 cienkie plasterki do dekoracji. Awokado przepołowić, wyjąc pestkę i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę i od razu skropić sokiem z limonki.

Oliwę wymieszać z musztardą, chrzanem, jogurtem i sosem tabasco. Awokado ułożyć w pucharkach wraz z ugotowanymi krewetkami (gotować kilka minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny), polać sosem i udekorować plasterkami limonki.

Czas przygotowania: 30 minut

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj