wtorek, 18 lutego 2014

Spaghetii alla Crudaiola

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką

Dzisiejszy przepis na spaghetti, który Wam zaprezentuję bardziej pasował by na lato i we Włoszech zwykle o tej porze roku jest podawany. Potrawa jest bardzo lekka, a samego sosu nie podgrzewamy stąd jest to idealne rozwiązanie na upalne dni. Aczkolwiek w wersji na ciepło jest równie smaczne!

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką
Dodatkowa zaleta poniższej receptury to prostota i krótki czas przygotowania. Sos wymaga kilku godzin marynowania w lodówce, więc można go przygotować rano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wystarczy tylko ugotować makaron.

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką


Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi”  A. Carluccio, G. Contaldo (plus moje zmiany)


Składniki na 2 porcje:
  • ok. 160-180 g makaronu spaghetti
  • ok. 160 g pomidorków koktajlowych
  • kilka owoców kaparowca
  • zielona papryka
  • ząbek czosnku
  • garść listków bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
*można też dodać łodygę młodego selera naciowego


Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe i owoce kaparowca przekroić na połówki. Paprykę i czosnek drobno posiekać. Listki bazylii porwać na kawałki, zostawiając kilka do przybrania. Wszystkie składniki połączyć z oliwą i oregano. Przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki lub na noc do zamarynowania (u mnie 1,5 godziny). W razie potrzeby sos doprawić.

Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wymieszać z sosem. Udekorować listkami bazylii i od razu podawać.

Czas przygotowania: 25 minut + czas marynowania sosu

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj