niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to postne, tradycyjne danie wigilijne. Obowiązkowo musi znaleźć się na każdym stole wśród dwunastu świątecznych potraw. Można do niej dodać np. cebulę lub marchewkę, ja jednak zdecydowałam się na najprostszą z możliwych wersji. Przygotowana w niżej opisany sposób kapusta będzie też doskonałym farszem do pierogów luk krokietów. Można zatem przygotować jej więcej i od razu mamy gotowe prawie dwa dania.

Kapusta z grzybami
Składniki na 2 porcje:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć przez 8 godzin lub przez noc. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno posiekać. Włożyć go garnka, dodać grzyby wraz z wodą z ich moczenia. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i doprawić do smaku. Gotować przez ok. 60 minut do miękkości.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut
Czas moczenia grzybów: 8 godzin lub cała noc


Kapusta z grzybami
 
Kapusta z grzybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj