poniedziałek, 30 grudnia 2013

Zapiekanki

Kiedy byłam dzieckiem, moim ulubionym fast foodem zaraz po pizzy były zapiekanki. Na każdej wycieczce, czy spacerze po starym mieście bez trudu można było je nabyć. Jednak trafienie na dobre zapiekanki już takie proste nie było. Często gotowe bułki z niewielką ilością składników wyjmowane były z zamrażarki, wkładane do mikrofali i wydawane klientom. Dziś praktycznie nie kupuję zapiekanek, jednak czasami robię je sama. Do tego celu najlepiej sprawdza się bułka paryska. Składniki wybrałam proste: szynka, pieczarki i ser żółty. Możecie oczywiście pokusić się o własny zestaw np. z kurczakiem, salami lub z warzywami. Często robię podwójną porcję, ale piekę tylko na raz. Pozostałe zapiekanki owijam folią aluminiową i przechowuję w lodówce na następny dzień.
 

Zapiekanki


Przepis własny


Składniki na 2 zapiekanki:
  • 4 duże pieczarki
  • łyżka oleju roślinnego
  • bułka paryska
  • margaryna
  • kilka plasterków ulubionej wędliny
  • starty żółty ser (np. gouda) 
  • sól morska
  • sproszkowana papryka (słodka lub ostra)
Opcjonalnie: ketchup, musztarda, majonez

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w plastry i poddusić na średnim ogniu na łyżce oleju. Kiedy nadmiar płynu odparuje, zestawić z ognia i posolić. Bułkę paryską przekroić wzdłuż na pół, posmarować margaryną. Plasterki wędliny pokroić na 4-6 kawałków i rozłożyć na bułce. Następnie równomiernie ułożyć pieczarki, a na koniec starty żółty ser. Posypać sproszkowaną papryką (słodką lub ostrą wedle gustu). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Podawać np. z ketchupem.

Uwaga: gotowe, ale nie upieczone zapiekanki, można owinąć folią aluminiową i przechować w lodówce do 2 dni. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Zapiekanki


Zapiekanki

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj