czwartek, 7 lutego 2013

Śledzie solone w śmietanie



Jeżeli chodzi o różne rodzaje śledzi, to w Polsce mamy bardzo bogaty wybór. Osobiście preferuję koreczki, rolmopsy oraz śledzie w sosie salsa. Niedawno jednak, na moją top listę trafiły również śledzie solone w śmietanie z jabłkiem. Wprost ubóstwiam ten delikatny smak! 

Tradycyjnie śledzie w śmietanie robi się z cebulką, ponieważ jednak nie przepadam szczególnie za tym warzywem, a tym razem to ja miałam być główną konsumentką tego dania wybrałam wersję „light”, czyli samo jabłuszko.
 
Jak wiadomo śledzik lubi pływać, a w naszym kraju zawsze jest okazja do „pływania”, a brak okazji jest już szczególnie najlepszą okazją do świętowania i śledzikowania. Zapraszam zatem na to jakże proste i szybkie w przygotowaniu danie, które moim zdaniem powinno pojawiać się na stole nie tylko w wigilię. 

Śledzie solone w śmietanie

 
Składniki:

  • śledzie solone (jedno wiaderko czyli ok. 7 płatów)
  • 2,5 jabłka
  • 4-5 łyżek śmietany (18%)
  • sól i cukier
  • ewentualnie natka pietruszki do przybrania



Przygotowanie:

Płaty śledziowe moczyć w wodzie kilka godzin (ewentualnie zostawić na noc). Następnie śledzie odsączyć przekładając je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać śmietanę, sól i cukier i wymieszać. Odsączone śledzie ułożyć na półmisku i polać sosem jabłkowo-śmietanowym.  Przybrać natką pietruszki i podawać. 
 
Śledzie solone w śmietanie

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj