czwartek, 21 marca 2013

Muffinki z białą czekoladą


Dotychczas piekłam bardzo wiele różnych babeczek. Chyba wspominałam już, że najbardziej lubię te z owocami i kawałkami czekolady, jednak zupełnie zapomniałam o tych z białą czekoladą! Bardzo proste, nie udziwnione, a naprawdę przepyszne. Wyraźnie czuć smak białej czekolady i lekką cytrynową nutkę, do tego chrupiące płatki migdałowe. Jak dla mnie to zestaw idealny. Z podanych składników wychodzi około 20 muffinek (zależnie od ich wielkości). Czasami robię połowę porcji, aby potem nie jeść nieświeżych.

Ważna uwaga: babeczki polecam piec w sylikonowych formach ( nie wymagają one dodatkowego natłuszczenia), ponieważ do papierowych papilotek mocno przywiera ciasto.  

Druga ważna uwaga: biała czekolada powinna najpierw poleżeć w temperaturze pokojowej, ponieważ taką z lodówki dość ciężko się sieka. 

Trzecia ważna uwaga: kiedy muffinki ostygną warto je trzymać przykryte miską lub folią, wtedy dłużej zachowają świeżość. 


Muffinki z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladą

 
Składniki:

  • 375 g mąki pszenne
  • 125 g cukru pudru (jeśli nie mamy może być zwykły cukier
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 160 g masła (roztopionego)
  • 375 ml mleka
  • 2 jajka
  • płatki migdałowe



Przygotowanie: 

Białą czekoladę posiekać nożem. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i czekoladą. 

Do mleka dodać jajka i rozpuszczone masło, następnie wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, energicznie wymieszać do połączenia wszystkich składników (grudki powinny pozostać). 

Ciasto nałożyć do foremek do ¾ wysokości (babeczki nieco wyrosną). Muffinki po wierzchu posypać  płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. 

Muffinki z białą czekoladą
Muffinki z białą czekoladą
Muffinki z białą czekoladą

6 komentarzy:

  1. Mogę je zrobić w metalowej formie do babeczek? Tylko wysmarować masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do tych babeczek nie polecam tylko papierowych papilotek.

      Usuń
  2. Bardzo ładne, i efektowne :) To waśnie, żeby migdały się nie spaliły podczas pieczenia :) Nie każdemu się to udaje :) zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę :) http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj