sobota, 2 marca 2013

Torcik egzotyczny z mango

Nieskromnie muszę przyznać nie spodziewałam się, że egzotyczne ciasto z mango aż tak mi posmakuje! Nawet nie wiedziałam, że lubię mango.  Ten owoc w cieście bardzo mocno przypomina mi w smaku i w wyglądzie właściwie też, brzoskwinie (takie z puszki, które uwielbiam).

Samo ciasto nie jest mocno wymyślne, ponieważ jest to po prostu wysoki biszkopt z dodatkiem gorzkiej czekolady, kremówki, płatków migdałowych no i mango. (zamiast płatków migdałowych można dodać po prostu posiekane lub zmielone migdały - orzechy włoskie też powinny pasować).
Torcik egzotyczny z mango
Smakuje naprawdę dobrze, ciężko poprzestać na jednym kawałku :P. Mam już w planach powtórkę, jednak dla lepszego efektu smakowego dodałabym albo więcej bitej śmietany na wierzch albo po prostu przecięłabym ciasto w połowie i przełożyła warstwą ubitej kremówki. Tę decyzję jednak pozostawiam dla Was. Sposób przygotowania podaję dokładnie taki sam, w jaki je zrobiłam.  

Torcik egzotyczny z mango
Składniki:
  • duży, dojrzały ale twardy owoc mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 60 g płatków migdałowych (spokojnie można więcej, akurat tyle miałam po ręką)
  • niepełna szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy ( cały)
  • ½ szklanki śmietany kremówki (36%)
  • ½ opakowania proszku do pieczenia

Do dekoracji:
  • 300-400 g śmietany kremówki (36%)
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta o tortownicy

Przygotowanie:

Mango obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Pokrojony owoc podzielić na dwie części: 1/3 do dekoracji, 2/3 do ciasta. Czekoladę dość drobno posiekać. Płatki migdałowe (lub posiekane migdały) wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. (żółtka polecam umieścić w większej misce). Białka ubić mikserem, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Sztywną pianę wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania stopniowo dorzucać mieszankę suchych składników oraz kremówkę.

Do ciasta dodać posiekaną czekoladę, 2/3 mango i wymieszać. Na koniec dodać (stopniowo) pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać.

Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. (wygładzić wierzch). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, do tzw. „suchego patyczka”. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

Kremówkę ubić, dodać cukier puder i wymieszać. Wierzch ciasta udekorować bitą śmietaną oraz mango.  Smacznego!

Torcik egzotyczny z mango
 
Torcik egzotyczny z mango

Torcik egzotyczny z mango
Torcik egzotyczny z mango

Torcik egzotyczny z mango

5 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj