piątek, 15 listopada 2013

Tarta śliwkowa z kremem

Niedawno kupiłam jedną książkę z całej serii „Podróże kulinarne”. Tom 4, w którego posiadanie weszłam,  poświęcony został kuchni francuskiej. Od razu przejrzałam wszystkie zawarte w nim przepisy i kiedy tylko zobaczyłam tartę z nadzieniem śliwkowym wiedziałam, że musi być pyszna! Dzisiejszy przepis jest wzorowany i inspirowany na recepturze z książki, jednak wniosłam do niego sporo swoich zmian. M.in. prawie dwukrotnie zwiększyłam wagę śliwek do nadzienia, a jak widzicie na zdjęciach wcale nie jest go za dużo.

Tarta śliwkowa z kremem
Gorąco polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Zapewne w tym roku może się to już nie udać, ale pamiętajcie o nim w kolejnym śliwkowym sezonie. Ja z pewnością będę do niego wracać, ponieważ ciasto jest przepyszne, co potwierdzali również wszyscy poczęstowani „szczęśliwcy”. Delikatna, bardzo krucha tarta nie jest za słodka, owocowe nadzienie w połączeniu ze śmietanowo – jajecznym kremem rozpływa się w ustach. Wasi goście będą z pewnością zachwyceni tym deserem!

Tarta śliwkowa z kremem


Receptura wzorowana na przepisie z książki "Podróże kulinarne, kuchnia francuska". 

Składniki:
Tarta śliwkowa z kremem
Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 30 g zmielonych migdałów*
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
Nadzienie śliwkowe:
  • 410 g śliwek (waga wypestkowanych owoców)
  • 2 łyżki whisky
Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo: 2-3- łyżki kaszy manny

*jeśli nie uda Wam się kupić zmielonych migdałów, a nie macie maszynki, to możecie zblendować posiekane z grubsza migdały lub płatki migdałowe. 

Przygotowanie:

Ciasto:
 
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i zmielonymi migdałami. Dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie przesiekać z suchymi składnikami. Na koniec dodać żółtko, łyżkę wody, zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26-28cm. Po nakłuwać widelcem, obciążyć grochem lub fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Ciasto odstawić, aby przestygło.
 
Nadzienie:

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę, dodać whisky i zblendować na gładką masę. Ciasto oprószyć kaszą manną i równomiernie rozłożyć na nim owocowe nadzienie.
 
Krem:

Śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania (cały czas mieszając). Następnie zestawić z ognia. Żółtka utrzeć (blenderem lub mikserem) z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Cały czas ucierając STOPNIOWO dodawać  ciepłą śmietanę. Krem rozprowadzić równomiernie na nadzieniu śliwkowym.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż krem się zetnie i lekko zapiecze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut

Tarta śliwkowa z kremem
 
Tarta śliwkowa z kremem

Tarta śliwkowa z kremem

6 komentarzy:

  1. Cudownie się prezentuje, uwielbiam taty są obłędne, chętnie zjem taką. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Gorąco polecam, zwłaszcza jeśli lubisz tarty!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo delikatnie , pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna jesienna tarta :) U mnie dziś trochę inna, ale też z jesiennym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj