czwartek, 14 lutego 2013

Zupa ogórkowa



Najwyższa pora,  aby na moim blogu pojawił się przepis na zupę – tak pomyślałam, więc nie pozostało mi nic innego jak jakąś pyszną zupkę ugotować.  Zupa ogórkowa, jak wiadomo jest smaczna i zdrowa- toteż na nią padł mój pierwszy wybór. Jeżeli lubicie kwaskowate smaki, to zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Do tego, moja wersja jest bardzo gęsta, przez co najadliwa i spokojnie może spełnić rolę nie tylko pierwszego, ale i głównego dania obiadowego.  Ile porcji mi wyszło to naprawdę ciężko określić, ponieważ zależy to od głębokości talerza, ale jedno jest pewne: wyszło jej duuużo tak od serca, w końcu mamy Walentynki :)

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • ok. 5 ogórków kiszonych
  • 2 szklanki soku z ogórków kiszonych (tym razem u mnie 3)
  • mała porcja włoszczyzny (ewentualnie pół opakowania mrożonej)
  • 5-7 ziemniaków ( zależnie od wielkości)
  • cebula
  • kostka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz i sól
  • majeranek


Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać litr zimnej wody, włożyć pokrojoną (lub mrożoną) włoszczyznę, ziemniaki, cebulę, ziela angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie gotowania, pokroić ogórki kiszone w pół plasterki i dodać do zupy (jeśli ktoś woli, ogórki można też zetrzeć na tarce). Wlać sok z ogórków,  wsypać majeranek oraz doprawić solą i pieprzem.  Zupę gotować jeszcze około 10 minut. Do kremówki dodać mąkę,  dwie – trzy łyżki zupy i wymieszać. Następnie tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i rozprowadzić. 

Zupa ogórkowa

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj