piątek, 17 maja 2013

Ciasteczka cytrynowe

Ciastka zrobione na podstawie poniższego przepisu są bardzo kruche, nie za słodkie, z lekką cytrynowa nutą. Receptura zarówno na ciastka jak i na dekoracje z lukru plastycznego pochodzi z tygodnika „Dekoracja Ciast”.  W kolejnym poście opiszę Wam dokładnie jak zrobić kolorowe kwiaty na ciasteczkach. Dziś przepis na samo ciasto.

Moje ciastka są dosyć duże, o  dziesięciocentymetrowej średnicy. Musiałam wyciąć taki rozmiar ze względu na wielkość wykrawaczki , której później użyłam do przygotowania kolorowej dekoracji. Jeżeli jednak chcecie upiec ciasteczka i nie ozdabiać ich lukrem plastycznym o takim wzorze, z powodzeniem można wyciąć mniejsze ciastka. 

Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe


Składniki na około 14 ciastek o średnicy 10 cm.
  • jedno jajko
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu)
  • skórka z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)


Uwaga: cytrynę należy dobrze wyszorować, zanim zetrzemy z niej skórkę. 


Przygotowanie:

Jajko ubić mikserem. Masło z cukrem wymieszać dokładnie na puszystą masę. Następnie połączyć z jajkiem. Cały czas ubijając masę stopniowo dosypywać mąkę, a na koniec skórkę z cytryny. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Okrągłą wykrawaczką (lub szklanką) wyciąć kółka. Ciastka przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciastka nabiorą złocistobrązowego koloru. Studzić na kratce.

Ciasteczka cytrynowe

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj