niedziela, 23 marca 2014

Tarta z jabłkami i creme patissiere

Zgodnie z moją obietnicą podaję Wam przepis na ciasto z wykorzystanie pysznego CREME PATISSIERE. Skoro sam krem smakuje doskonale, każdy łakoć z jego dodatkiem nie może smakować inaczej! Ciasto kruche z jabłkami, czyli po prostu szarlotkę zna chyba każdy. Preferencje co do przepisu są pewnie różne jednak, czy próbowaliście połączenia jabłek z cudownym, waniliowym kremem? Jestem przekonana, że ten smak zachwyci Was równie mocno jak i mnie zachwycił. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!

Tarta z jabłkami i creme patissiere

Polecam także:

Tarta z jabłkami i creme patissiere
Receptura własna w oparciu o przepis z magazynu „Kuchnia”

Składniki na tartę o średnicy 28 cm:

Ciasto:
  • 245 g mąki pszennej
  • 56 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 105 g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 3-4 twarde jabłka
  • 30 g drobnego cukru
  • 10 cynamonu
  • 420-490 ml CREME PATISSIERE
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i wodę. Posiekać razem wszystkie składniki (nożem na stolnicy lub w misce siekaczem do kruchego ciasta), zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć przezroczystą folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasiennie  i pokroić w plastry lub w kostkę (podczas smażenia jabłka prawdopodobnie się rozpadną, więc nie ma znaczenia jak je pokroimy). Jabłka oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Podsmażyć na maśle przez 10 minut ustawiają patelnię na duży ogień. Od czasu do czasu przemieszać jabłka, po usmażeniu odstawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 28 cm (jeżeli mamy formę z powłoką non-stick wystarczy ją oprószyć mąką). W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (10-15 minut). Na podpieczonym spodzie rozsmarować creme patissiere, następnie delikatnie ułożyć jabłkowe nadzienie. Wierzch oprószyć pozostałym po dopasowaniu do formy ciastem. Całość piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego!

Czas przygotowanie: 1,5 godziny

Tarta z jabłkami i creme patissiere

Tarta z jabłkami i creme patissiere

Tarta z jabłkami i creme patissiere
 

3 komentarze:

  1. zapraszam się na taki pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow. Ale cudny przepis. Najpierw zabiorę się za tartę cytrynową, dopiero jak się trochę wprawię będę eksperymentować. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj