piątek, 11 kwietnia 2014

Placki z gruszką

Uwielbiam placki, racuszki i wszelkie odmiany tej pysznej przekąski, zwłaszcza z owocami. Prezentowała Wam już przepisy na RACUCHY Z JABŁKAMI, JOGURTOWE PLACKI Z CZEREŚNIAMI, SEROWE Z TRUSKAWKAMI, ORKISZOWE Z JAGODAMI oraz ŚLIWKOWO – MIGDAŁOWE. Wzorując się na tych pierwszych, jabłkowych usmażyłam przepyszne placki z gruszkami, imbirem i otrębami. Doskonałe do przekąszenia o każdej porze dnia! Gruszkowe racuchy możecie podać ze świeżymi owocami, czy jogurtem. Równie dobrze smakują też same. Poziom słodkości, był dla mnie w sam raz, dlatego nie oprószałam ich dodatkowo cukrem pudrem, ale zróbcie to, jeśli wolicie słodsze placki.

Placki z gruszką

Placki z gruszką


Przepis własny


Składniki na 10-13 placków:
  • 1 duży jogurt naturalny (370 g)
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 20 g otrąb pszennych
  • 2 gruszki (waga ok. 360 g)
  • szczypta imbiru
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z jogurtem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki trzepaczką. Na koniec dodać otręby, wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki, oprószyć imbirem i połączyć z ciastem.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając na patelnię pełną łyżkę ciasta na jedną porcję. Smażyć na złoto z obu stron, po czym przełożyć placki ręcznik papierowy, aby osiąkły z nadmiaru tłuszczu.  Podawać same (na ciepło albo na zimno) lub ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, jogurtem.

Smacznego!!!

Placki z gruszką
 
Placki z gruszką

Placki z gruszką

2 komentarze:

  1. Wpadłam na ten blog przypadkiem,ale bardzo mi się tutaj podoba :D Masz talent kulinarny :) Piszę z anonima,bo nie chce mi się logować ;) Zapraszam : http://przyszopceuszatych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj