czwartek, 4 kwietnia 2013

Tarta z pieczarkami, szynką i papryką

Tarta, którą dzisiaj Wam proponuję jest tak naprawdę nieco zmienioną wersją tarty z cukinią i papryką prezentowaną przeze mnie na początku marca. Zrezygnowałam jednak z cukinii na rzecz pieczarek i pomidorów, a ser mozzarella zastąpiłam goudą.

Tarta z pieczarkami, szynką i papryką

Uwaga: Dla lepszego efektu wizualnego polecam wykorzystać paprykę w kolorze zielonym. 

Składniki:
(przepis własny) 
  • płat ciasta francuskiego
  • 10-15 dag pieczarek
  • 2 małe pomidory (albo jeden większy)
  • papryka czerwona
  • 4 grubsze plastry szynki
  • 15-20 dag startego na tarce sera żółtego ( u mnie gouda)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra

Dodatkowo:
  • oliwa do smażenia
  • tłuszcz oraz bułka tarta do formy


Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, posolić, następnie przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć szynkę, po chwili dorzucić paprykę i pomidory. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, a na koniec przyprawić pieprzem, solą i paprykami.

Formę na tartę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą (lub tortownicą lub naczyniem żaroodpornym). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie. Na cieście ułożyć odsączone z tłuszczu pieczarki, następnie farsz z szynki, papryki i pomidorów wymieszać ze startym żółtym serem i ułożyć na pieczarkach. Piec ponownie w tej samej temperaturze przez około 10-12 minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło.

Tarta z pieczarkami, szynką i papryką

Tarta z pieczarkami, szynką i papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj